לא פעם מגיעים אלינו הורים שמבקשים לדעת כיצד ניתן להילחם בעששת של ילדיהם. הם מספרים שהם כבר לא עומדים בסירוב לממתקים, "הם ילדים, הם אוהבים ממתקים" אומרים לנו. לעששת עוד אין חיסון ויחד עם זאת ניתן להשיב מלחמה שערה, ולנצח. אחד מהכלים שלנו הוא טיפול מניעתי, איטום חריצים!
יש שתי פעולות מרכזיות שניתן לבצע כדי להילחם ולהתגונן מפני העששת:
א. הקפדה ושמירה על היגיינת הפה
ב. ביצוע איטום חריצים
לילדים מותר לאכול ממתקים, אולם חשוב להבין איזה ממתקים עדיף, מה יש לעשות לאחר האכילה, כיצד נכון לשמור על היגיינת הפה ועוד. (לחץ לקריאה ניפוץ מיתוס העששת)
מה זה איטום חריצים ?
איטום חריצים וחרירים, או בשמו הלועזי,Pits and Fissure sealants , הינו אחד מטיפולי המניעה הדנטלים המומלצים לילדים ולנוער. טיפול שמטרתו להקטין את סיכויי השן להיפגע ממחלת העששת (או "חורים בשיניים" כפי שרבים קוראים להם) . טיפול זה יכול להתבצע הן על שיניים טוחנות חלביות, אך חייב להתבצע על טוחנות ומלתעות קבועות. הטיפול אינו מבוצע על ניבים וחותכות משום שאין בהן משטחי לעיסה מחורצים.
מה בעצם עושים בטיפול איטום חריצים לילדים ונוער ?
הטיפול, כשמו כן הוא. במסגרתו יוצרים שכבת איטום על גבי משטחי הלעיסה של השיניים. חשוב להבין שמשטחי הלעיסה באופן טבעי אינם חלקים, וקיימים בהם חריצים ושקעים, לעיתים עמוקים מאד. בחריצים אלה נותרים לעיתים קרובות שאריות מזון, גם לאחר צחצוח יסודי של השיניים, דבר שמוביל להיווצרות של מושבות מרובות חיידקים הגורמים לפירוק שאריות האוכל והפרשת חומצות הגורמות להמסת זגוגית ("אמאייל") השן ויצירת חורים.
מטרת איטום החריצים
מטרת איטום החריצים ליצור בשן משטח לעיסה חלק, ללא חריצים עמוקים, ובכך גדולתו. הסיכויים להיווצרות עששת בחריצים שעברו ניקוי ואיטום נמוכים ביותר.
יש לזכור כי הצלחת האיטום במניעת מחלת העששת תלויה בראש ובראשונה במיומנותו של הרופא המטפל, בשימוש בחומרים יעודים ואיכותיים במיוחד, ובשיתוף הפעולה של הילד בזמן הטיפול.
איטום מוצלח ימלא את תפקידו במשך שנים רבות, ובמהלך הביקורות התקופתיות אנו שבים ובודקים את שלמותו ותפקודו הראוי.
מתי נכון לבצע איטום חריצים לילדים ?
חשיבות רבה למועד ביצוע איטום החריצים. הזמן המתאים ביותר הינו סמוך ככל הניתן לבקיעתה המושלמת של השן מתוך החניכיים לחלל הפה. תקופה ראשונה זו הינה קריטית במיוחד. רוב רובם של החורים בשיניים נוצרים במהלך החודשים ו/או השנים הראשונות להימצאות השן בפה.
יש גם לזכור כי תהליך צמיחת השיניים (ללא שיני הבינה) נמשך עד לגיל 13-14 , ולעיתים אף יותר, ויש לאטום כל טוחנת ומלתעה עד להשלמת בקיעת כל השיניים.
הילדים שעוברים איטום חריצים במרפאתנו כמעט ונעדרים מ"חורים" (עששת) בשיניים. המקרים הבודדים שמופיעה עששת הם אצל ילדים שכלל לא מקפידים על כללי היגיינת הפה והעששת מתפרצת במקומות שבהם לא ניתן לבצע איטום, בין השיניים למשל. כדי להילחם בתופעה ולהגביר את המודעות החלטנו שנכון יהיה לעשות הכל כדי שציבור ילדינו יהיו בעלי שיניים בריאות.
באתר האינטרנט שלנו תמצאו הסברים והדרכות על צחצוח נכון, שימוש בחוט דנטלי. במסגרת טיפולי שיננית מועברת בכל פעם הדרכה וגם בדיקה של אופן הצחצוח, בביקורות יש לא רק בדיקה של רופא אלא גם צילום שמסייע באבחון מוקדם וזאת בנוסף לכל שאר המעטפת השירותית שניתנת למתרפאינו.
הילד שלי מפחד – מה עושים בטיפול איטום חריצים ?
הטיפול עצמו אינו כואב כלל, הילדים עוברים אותו בקלות וללא היוצרות טראומה ו/או חשש מפני טיפול דומה בעתיד.הטיפול כרוך בצחצוח הנעשה ע"י הרופא, מריחת משחות שונות, שטיפה במים ולבסוף הנחת חומר האיטום המגיע בצורת משחה נוזלית והקשייתה בעזרת אור.
ניתן ומומלץ לאכול מיד לאחר הטיפול. בשעות הראשונות הילד ירגיש שינוי באופן בו שיניו נסגרות, שינוי הנעלם לאחר כיממה בה חוזרת לילד ההרגשה הרגילה.
מדובר בטיפול מונע שחשוב לעשותו בנוסף לשמירה על היגיינת הפה והשיניים.
במרפאת ד"ר יוגב קיימת תפיסה שלמה ומעטפת שירות מיוחדת המותאמת לילדים – רפואת שיניים לילדים.