ניפוץ מיתוס העששת

הקפדה על צחצוח שיניים

"אוי ואבוי אם תאכל ממתקים" – ניפוץ מיתוס העששת

לא מעט הורים מאשימים את הילד בחורים בשיניים,  ולכן ראיתי לנכון לכתוב על העששת, על גורמיה וכמובן על הפעולות שניתן לעשות כהורים כדי להילחם במחלה הזאת, ואכן מדובר במחלה – על ניפוץ מיתוס העששת.

הדבר שממנו נכון להתחיל הוא – ניתן למנוע עששת, ניתן להילחם ולנצח.

מה זה עששת בכלל?

עששת (מה שילדים קוראים חורים בשיניים) היא מחלה זיהומית, מדבקת. במהלך המחלה נהרסות הרקמות הקשות של השן. ההרס נגרם כתוצאה מפעילות חיידקים הנמצאים באופן טבעי בחלל הפה ולהם יכולת הידבקות אל זגוגית השן, ויצירת משטח הנקרא רובד חיידקים. מדובר במחלה שמסבה לקורבנה כאב, אי נוחות, ואם אינה מטופלת בהקדם, נוצרות גם בעיות תפקודיות הן בלעיסה והן בדיבור ולבסוף אף פגיעה רצינית באסתטיקה של החיוך והפנים.

מה גורם לעששת? כיצד נדבקים?

חשוב להבין שעששת היא מחלה מולטיפקטוריאלית, כלומר נגרמת משילוב של מספר גורמים. שן, חיידקים סוכרים וגורם הזמן. חלק מהגורמים לעששת נתון לשליטתנו וחלק לא. למשל איכות וקצב הפרשת הרוק אינו בשליטתנו אולם אכילת סוכרים ומתוקים כן. מבנה והרכב השיניים אינו בידינו אך הרגלי ההיגיינה כן.

הידבקות בעששת או גורמים לעששת יכולים להופיע עוד בגיל צעיר מאד של מספר חודשים, לדוגמא מוצץ טבול בדבש, הנקה כאשר התינוק צמוד לשד האם זמן ממושך, שתיה ממותקת במיוחד מבקבוק, זיהומים ודלקות חוזרות במערכת הנשימה בשנת חייו הראשונה של התינוק מעלים את סיכויי ההידבקות. לגבי הרך הנולד עם בקיעת השן הראשונה נכון להתחיל בהקפדה. בהתחלה ניתן פשוט לנקות בעדינות עם פד גאזה. כאשר יש מספר שיניים מומלץ להגיע לבדיקת רופא שיניים מומחה לילדים או עם ניסיון רב בטיפול בילדים. הביקור הראשון הוא ביקור מעצב וחשוב ביותר שיהיה נעים וחיובי ללא טראומה לילד. לחצו לקריאה נוספת אודות רפואת שיניים לילדים.

מה הסכנות של העששת?

עששת היא אחת המחלות הנפוצות ביותר, והיא מהווה בילדים את הגורם המרכזי לאובדן שיניים. העששת פוגעת בכל קבוצות הגיל אולם היא פוגעת הרבה יותר בילדים וצעירים. (להבדיל ממחלות חניכיים האופייניות יותר למבוגרים). אובדן שיניים חלביות בגיל צעיר מגיל הנשירה הטבעי עלול לגרום לבעיות חמורות בבקיעת השיניים הקבועות ועלול להסתיים בטיפולים מסובכים, בעיקר בתחום האורתודונטי להשבת הסדר והסגר התפקודי והאסתטי של השיניים. כמו כן הימנעות מטיפול בשיניים חלביות והרצון לחסוך בהוצאות על שיניים שממילא נושרות מסתיים בדרך כלל באפיזודות קשות של כאבים, נפיחויות, טיפולי חירום וסבל לילד ולהוריו.

סוגי העששת

העששת היא מחלה התוקפת את משטחי השן השונים. המשטחים החלקים החשופים, אותם קל לנו לנקות בזמן הציחצוח, חריצים וחרירים קטנים אליהם מתקשה המברשת להגיע, משטחי המגע בין השיניים אליהם המברשת אינה מגיעה כלל וחשוב לנקותם בעזרת חוט דנטלי. בילדים קיימת תופעה של "עששת דוהרת" האופיינית במיוחד לילדים הניזונים מבקבוק המכיל שתיה מתוקה/חלב או תינוקות יונקים הצמודים לשד האם לזמן ארוך (במיוחד בלילה) מזמן ההנקה בפועל. עששת זו מתפתחת בתחילה בשיניים הקדמיות העליונות ובשלבים מתקדמים יותר עוברת לשאר השיניים החלביות ועלולה אף לפגוע בכל המשנן!!

כיצד ניתן למנוע עששת?

במניעת העששת חובה לזכור כי מדובר במחלה הנגרמת משילוב של גורמים:

שן, סוכרים, חיידקים וזמן.

ביכולתנו לנטרל כל אחד מהגורמים הנ"ל:

שן: הקפדה על צחצוח, שימוש בחוט דנטלי, שטיפות פה מתאימות, טיפולי מניעה כגון איטום חריצים, ועוד.

סוכר: אין סיכוי ואין זה נכון למנוע מילדים היחשפות וצריכה של מזון ממותק כולל שתיה. הדרך הנכונה היא לשלוט על הכמות, ובעיקר על צמיגות הממתק. לדוגמא, גלידה עדיפה על בייגלה, והסיבה היא ששניהם מכילים סוכר, אך בעוד שהגלידה נשטפת ע"י הרוק ונעלמת במהירות מחלל הפה, הממתק המלוח לכאורה, אך המכיל כמות לא מבוטלת של סוכר נצמד אל משטחי השן השונים, ונותר עליהם לפרק זמן ממושך מאד.

חיידקים: חיידקים גורמי עששת נמצאים בחלל הפה באופן טבעי. המטרה היא למנוע את היצמדותם לאמאייל (זגוגית) השן, יצירת הרובד, והתחלת הרס השן. צחצוח נכון אותו ניתן ללמוד אצל השיננית במרפאתנו, הנמשך פרק זמן מתאים ובטכניקה הנכונה, שילוב של אביזרים נוספים אותם ניתן להכיר וללמוד את אופן השימוש בהם, יכולים לפתור גם בעיה זו.

ביקור אצל רופא שיניים הכרחי כבר בגיל צעיר מאד. מומלץ להורים צעירים לבוא ולקבל הדרכה כאשר לתינוק בוקעות השיניים הראשונות ולהקנות להם ולו הרגלים נכונים כבר מראשית הדרך. במרבית המקרים מדובר בהקפדה של הורים על צחצוח נכון, אנו ממליצים על צחצוח בליווי ובהדרכת ההורה עד גיל 9. מדובר במיומנות במוטוריקה עדינה שרק אחרי גיל זה ולאחר ניסיונות רבים ניתן לבצעה נכון.

חלק מהרופאים ממליצים על איטום חריצים בשיני החלב, במרפאתנו אנו סבורים שאין בכך צורך למעט מקרים חריגים. איטום החריצים הוא עוד כלי במלחמה בעששת אך אינו הכלי היחיד וחובה שהכלי הזה ישולב במערך נכון ובריא של שמירה על היגיינת הפה. במרפאתנו אנו ממליצים בחום על ביצוע איטום חריצים לשיניים קבועות ובתנאי שהילד ממשיך להתמיד בשמירה על ההיגיינה. זה המקום לציין שאיטום חריצים הוא כלי מצוין בתנאי שהוא מגיע עם מחויבות אמיתית של הילד. יש לזכור שהאיטום אינו של כל השן אלא של החריצים בלבד, ובהיעדר הקפדה וצחצוח נכון, העששת יכולה להכות.

העששת היא מחלה ההולכת ונעלמת בתרבויות המפותחות. זו ההוכחה שניתן להילחם במחלה ולנצח. המאמץ אינו רב והתמורה גדולה מאד. נחישות התמדה והקפדה על שילוב בין החינוך והדוגמא האישית בבית ובין הביקורים הסדירים אצל הרופא והשיננית במרפאה מהווים את המתכון הבטוח לניצחון. אפשר לומר ניפוץ מיתוס העששת.

 במרפאת ד"ר יוגב קיימת מעטפת טיפול מיוחדת לילדים – "רפאות שיניים לילדים ונוער במרפאת ד"ר יוגב".

שתפו מאמר זה

קביעת תור

התור אינו סופי וייקבע על ידי המרפאה

דילוג לתוכן