רפואת חניכיים ושתלים פריודונטיה
מהו שתל דנטלי ואיך זה קשור לכירורגיה ?
השתל הדנטלי הינו התקן מלאכותי המחליף את שורש השן הטבעית.
השתלים עשויים ברובם מחומר מתכתי, טיטניום, המצופה בציפוי מיוחד שמאפשר לעצם הלסת להיבנות סביבו, לתמוך בו ולייצב אותו בתוך הלסת. לעיתים טועים המתרפאים ואומרים שהם רוצים השתלת שיניים, טעות נפוצה שעיקרה בתיאור לא נכון של התהליך. השתל הדנטלי הוא רק מרכיב אחד מתוך כמה שאמור "לשחזר" את השן או השיניים החסרות.
האם לכל אחד ניתן לבצע תהליך של הכנסת שתל דנטלי ?
ביצוע שתלים דנטלים מותנה בגיל, מצב הבריאות הכללי ומצב עצם הלסת שבאזור ההשתלה.
גיל:
הגיל המינימלי תלוי בגמר ההתפתחות הגופנית ומקובל שלא לפני גיל 18 אצל בנות וגיל 20 אצל בנים. ניתן לאחר מכן לבצע שתלים בכל גיל.
מצב הבריאות הכללי:
סיכויי ההצלחה להיקלטות השתל ועמידותו לאורך זמן נמוכים יותר אצל מעשנים, חולי סוכרת בלתי מאוזנת, מטופלים בתרופות מסוימות, מטופלים בהקרנות וטיפולים כימותרפיים, ועוד.
מצב עצם הלסת באזור ההשתלה:
פרמטר חשוב ביותר. העצם חייבת להיות בעלת נפח מסוים המאפשר החדרת שתל לתוכה. במקרה של חוסר מספק בכמות העצם יש לבצע פעולות "אוגמנטציה" ע"מ להגדיל את כמות העצם טרם ביצוע או תוך כדי ביצוע ההשתלה.
האם זה טיפול מבוגרים בלבד ? מי עוד צריך את זה ?
מקובל לחשוב כי טיפול שיקומי לשן חסרה אחת או יותר אופייני לגיל המבוגר. עובדה זו נכונה בעיקרון משום שעם העליה בגיל ההסתברות לאובדן שיניים עולה, אך לא תמיד כך הדבר. לעיתים כתוצאה מהזנחה, או מטיפול כושל, או מתאונה/חבלה כל שהיא, נגרם אובדן שיניים בגיל הצעיר ולעיתים גם הצעיר מאד, ואז חשיבות השיקום גדולה שבעתיים.
מטרת השיקום והשימוש בשתלים באובדן שן אחת או יותר היא החזרה מהירה של הפה למצבו הרגיל הן מבחינה פונקציונלית והן מבחינה אסתטית. ניתן לשחזר חוסר שן אחת או יותר ואף לשקם חוסר שיניים מלא בלסת אחת או בשתי הלסתות.
חשיבות השתלים הינה רבה ולא רק בהחזרת התפקוד והאסתטיקה אלא גם בשמירה על פרופיל תקין של עצם הלסת ולכך חשיבות רבה ביותר.
אובדן שן (אחת או יותר) גורם לספיגת עצם הלסת אשר תמכה בשורשי השיניים באותו אזור. כתוצאה מתהליך איטי ופרוגרסיבי זה נוצרת בעצם לקונה אשר קשה בעתיד להשתיל בה, וכמו כן עלול להיווצר פגם המתבטא חיצונית באסתטיקת הפנים. חשוב לפיכך לשמור על השיניים ולהימנע מאיבוד שלהן, אך במקרה ואין ברירה אלא לעקור שן אחת או יותר יש לדאוג לביצוע השתלים ושיקומם בהקדם האפשרי מבחינה מקצועית.
האם ביצוע שתלים דנטלים כרוך בסיכון ?
ביצוע שתלים דנטליים נחשבת כיום לפרוצדורה רוטינית במסגרת שלל הפעולות הרפואיות בחלל הפה. מקרים מסובכים ומיוחדים ראוי שיטופלו ע"י רופא חניכיים ו/או כירורג פה ולסת. רופא שיניים כללי יפעל נכון אם יבחן את מורכבות המקרה וידע אם יש צורך בהפניה לרופא מומחה. במרפאתנו ד"ר איל ביז'אוי הינו רופא מומחה בפריודונטיה, רפואת חניכיים והוא גם הגורם שמבצע את השתלים במרפאה.
יש להקפיד ולעבור מספר שלבים מקדימים טרם קבלת ההחלטה לשיקום ע"ג שתלים:
- בדיקה והתייעצות – בד"כ פרי מחשבה ותכנון של הרופאים המבצעים את השיקום והשתלים.
- צילומים מתאימים – צילומי רנטגן, צילומי CT, צילומים קליניים.
- אנמנזה רפואית מפורטת.
- בחירת השיקום המתאים – קבוע (מודבק/מוברג), נשלף, חרסינה, אקריל ועוד.
- עלות הטיפול.
- אלטרנטיבות טיפוליות.
- מחויבות המטופל – הקפדה על תחזוקה מידית ועתידית ברמה הגבוהה ביותר הן ע"י ביצוע הוראות היגיינה אישית יום-יומית, והן ע"י ביקור תקופתי קבוע אצל שיננית, ובנוסף ביקורת וצילומי מעקב אצל הרופא המטפל, לאורך זמן.
מטרת הביקורות היא איתור מוקדם של דלקות או נגעים אחרים בשתל ובסביבתו ומתן טיפול מונע שיקטין את הסיכוי לכישלון/דחיית השתל והשיקום שעליו.