שיקום הפה ואסתטיקה

מטרת שיקום הפה הינו להחזיר לשיניים וללסתות את יכולת הלעיסה, המראה האסתטי ואת התפקוד התקין.

במהלך השנים עשויים להתרחש שינויים בפה ובשיניים ממספר סיבות:

  • שן שנעקרה והחסר שלה לא הושלם או טיפולים ישנים שנעשו ויש צורך לעשותם מחדש בגלל סיבות שונות.  
  • מחלת העששת (מה שקוראים בטעות "חורים בשיניים") יכולה להוביל להתפתחות חורים בסמוך לטיפולים קיימים (סתימות, טיפולי שורש, כתרים), ולמצב בו יש צורך לעקור שן אחת או מספר שיניים.
  • מחלת חניכיים ("דלקת חניכיים") מובילה למצב בו השיניים מאבדות את התמיכה שלהן, והופכות להיות ניידות  
  • שחיקת שיניים עשויה להוביל לפגיעה בשיניים ובטיפולים הקיימים בפה.

כאשר  המצבים האלה נמשכים לאורך זמן וללא טיפול, מתרחשים שינויים בפה ובעמדת השיניים, המובילים למצב בו יש פגיעה ביכולת לעיסת המזון ובמראה השיניים, כאבים ואי נוחות. השינויים נגרמים לרוב בקצב איטי, המטופל סובל מקשיים באכילה ומתבייש לחייך, ולרוב מגיע לטיפול רק כאשר נגרם כבר נזק רב.

אסתטיקה ושיקום הפה יכולים לבוא לידי ביטוי ברמת השן הבודדת, במספר שיניים או שיקום של שתי הלסתות, כתלות במצב המטופל, בהיסטוריה הרפואית, הרגלי הגיינה אוראלית והרגלים נוספים (הרגלי תזונה, שתייה ועישון).  החזרת יכולת הלעיסה יכולה להיעשות על ידי שיקום קבוע (כתרים ו/או גשרים שאינם ניתנים להוצאה),  על גבי שיניים קיימות ו/או שתלים דנטליים, וגם  על ידי תותבות נשלפות, כאשר ניתן להיעזר בשתלים דנטליים לצורך השגת יציבות. החזרת האסתטיקה יכולה להיעשות באמצעות טיפולים פשוטים (סתימות, הלבנת שיניים, כתרים) וגם באמצעות טיפולים מורכבים יותר (ציפויי חרסינה, סגירת מרווחים, השלמת שיניים חסרות ועוד).

מה דורשת תוצאה טובה לטיפול בשיקום הפה ואסתטיקה ?

שיקום הפה דורש עבודה קפדנית ולרוב נדרש שילוב של  טיפולי חניכיים, טיפולי שורש, טיפול כירורגי, ולעיתים אף יישור שיניים. השלמת שיניים חסרות דורשת דיוק בעבודה, הכנה, נטילת מטבעים, עבודת מעבדה והתאמה בפה. לרוב הטיפול הינו ממושך, ויש חשיבות גדולה לכך שהרופא המשקם ינחה את מהלך הטיפול וילווה את התהליך כולו.

מה השתנה בתחום שיקום הפה ואסתטיקה בשניים האחרונות ?

התפתחות רפואת השיניים בשנים האחרונות בכלל ושיקום הפה ואסתטיקה בפרט מקנים חשיבות לשמירה על השיניים הקיימות ושיקום השיניים הפגועות תוך הקניית מראה טבעי, אסתטי ונוח. שימוש בכתרים ללא מתכת, על בסיס חרסינה מאפשר לקבל מראה טבעי, בריא, ללא ההשתקפות האפורה הנראית פעמים רבות בחניכיים בסמוך לכתרים על בסיס מתכת. הכתרים מבוצעים על בסיס זירקוניה, שהיא חרסינה קשיחה ביותר ובצבע לבן, המיוצרת בתהליך של כרסום מתוכנן מחשב (CAD/CAM), ומעליה נבנית חרסינה, המדמה את המראה הטבעי של השן.

שתלים דנטליים מהווים כיום חלק בלתי נפרד ממערך הטיפול בשיניים. הידע והניסיון הקיימים כיום הם רבים, ומטופלים רבים עוברים טיפולי שיניים המשלבים שתלים דנטליים בהצלחה. שתל דנטלי הוא אמצעי להשבת שן חסרה או מספר שיניים חסרות. הטיפול באמצעות שתלים דנטליים אפשרי בכל גיל, ונותן מענה לבעיות, שבעבר היו דורשות טיפול מורכב או טיפול באמצעות תותבות נשלפות. כיום ניתן לעבור ממצב בו אין שיניים כלל, למצב בו יש שיקום קבוע  (הנתמך על גבי השתלים) למראה ותפקוד תקניים.

אפשרויות הטיפולים בשיקום הפה:

כתר

הכתר מיוצר במעבדה, והוא כיסוי בצורה ובצבע של השן. מטרתו להשלים את השן, להגן עליה ולאפשר למטופל ללעוס בביטחון.

מתי יש צורך בכתר ?

  • שן אחרי טיפול שורש – שן שעברה טיפול שורש הינה חלשה יותר מכיוון שהיא מאבדת בדרך כלל חלק ניכר מנפחה. שיניים לאחר טיפול שורש נוטות להישבר בקלות יתר לעומת שיניים בריאות. שברים בקירות השן מובילים לעיתים קרובות לצורך בעקירת השן. כמו כן שיניים שטופלו בטיפול שורש עשויות לשנות את צבען המקורי ולהאפיר.

הכתר מודבק על השן (שהוכנה בצורה מיוחדת לקבלתו), ומונע את האפשרות לשבירת קירות השן ומביא לשיפור מידי באסתטיקה שלה. במרפאתנו את טיפולי השורש מבצע מומחה לטיפולי שורש בשם ד"ר יואל טלישבסקי, אנדודונט.

  • אסתטיקה – כאשר יש צורך אסתטי לשנות את השן המקורית מבחינת  גודלה או צבעה.
  • על-גבי שתלים – במקרה של חוסר שן אחת או יותר ובכדי שלא להשתמש בשיניים סמוכות כמאחזות לגשר.

גשר

כאשר שן אחת או מספר שיניים חסרות, ניתן להשלימן על ידי מספר כתרים מחוברים, כאשר השיניים הסמוכות לאזור החסר משמשות לתמיכה, והן עוברות הכנה ("השחזה") כדי שניתן יהיה להרכיב עליהן את הגשר.

שיקום קבוע על גבי שתלים

כאשר חסרות שיניים (שן אחת, מספר שיניים ואף כאשר כל השיניים חסרות), ניתן להיעזר בשתלים דנטליים. השתלים מוחדרים לעצם הלסת, ולאחר תקופת ריפוי ניתן לחבר אליהם כתרים, ובכך להשלים את השיניים החסרות. במקרה של השלמת חסר שן בודדת, השתל מאפשר שחזור ללא פגיעה בשיניים הסמוכות. כאשר חסרות כל השיניים, השתלים מהווים עוגנים, אליהם מחובר השיקום הקבוע ("שיניים קבועות"). כלפי חוץ, השיקום נראה כשיניים לכל דבר. במרפאתנו השתלים מבוצעים על ידי ד"ר איל ביז'אוי

תותבות נשלפות המעוגנות באמצעות שתלים

ניתן  לשלב בין שיקומים קבועים ושיקומים נשלפים ע"י התקנת תותבות שניתן אמנם להוציאן, אך כשהן בחלל הפה הן מקובעות לשתלים שהוכנו מבעוד מועד כך שהן יציבות, אינן לוחצות על החניכיים, ומאפשרות ליהנות מתפקוד מצוין, אסתטיקה ברמה גבוהה, עם עלויות נוחות יותר.

במרפאת ד"ר יוגב מאמינים שחשיפת המתרפאים, ילדים ונוער וכמובן מבוגרים, למידע וידע על סוג הטיפולים, והדרך לבצע פעילות מונעת יסייעו בהפיכת הביקורים לפחות תכופים ויותר קלים ונעימים.

הבריאות שלך בידיים שלך.

כותבת המאמר: ד"ר נגה הראל – מנהלת רפואית מרפאת ד"ר יוגב ומומחית לשיקום הפה.